måndag 5 april 2021

Inför 10 nyttigheter i kosten

Efter att ha läst boken Kom inte och säg att du är gammal  fick jag upp ögonen för tio nyttigheter som jag började införa mer frekvent i maten. 

Att morötter, broccoli, lax, kalkon, kiwi, valnötter, bär med mera är nyttigt att äta är ingen nyhet för mig, varken nu eller då. Däremot att förstå varför jag ska äta dem och vad de är bra för gör det liksom roligare att välja att äta dem.
Att förstå nyttan så att säga.

Bär
1, 2: Jordgubbar och hallon innehåller båda mycket antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som vill bryta ner och föråldra kroppen. 

Fågel
3: Kalkon ger tillfredställande dopaminpåslag. Dopamin en signalsubstans i hjärnan som knyter samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen. Dopamin tar hand om belöningssystemet i kroppen och finns till för att försäkra vår överlevnad. Dopamin påverkar känslor som glädje, entusiasm och kreativitet men även rent fysiska funktioner som muskelrörelser och vakenhet.

Nötter
4: Valnötter är energirika, innehåller mycket omega-3, är bra för hud och hår. ​​Valnötter innehåller den nyttiga polyfenolen ellagsyra som även bl.a. finns i granatäpplen, hallon och jordgubbar. Ellagsyra är bra för immunförsvaret och skyddar mot cancer. Valnötter innehåller även aminosyran tryptofan som behövs för produktionen av hormonet serotonin. Enligt nyare rön innehåller valnötter även hormonet melatonin som behövs för vår sömn. 
Frukt
5: Kiwi motverkar tarmcancer, är antioxidant, innehåller mer C-vitamin än apelsin och mer fibrer än
 fullkorn.

6: Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Avokado innehåller oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt. Avocado innehåller också mycket E-vitamin som hjälper till att bevara huden mjuk, smidig och frisk samtidigt som håret får extra glans. Kaliumhalten är också hög vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Det finns också gott om fibrerfolsyra och vitamin C, A och samt Magnesium.
Grönsaker
7: Broccoli är rik på C-vitamin och ett ämne som heter sulforan som är starkt sjukdomsförebyggande.
I broccoli finns också ämnet 3-indol carbinol, som motverkar bröstcancer.

8: Morötter är fiberrika och innehåller karotenoiden och antioxidanten betakaroten (ett fettlösligt färgpigment som vid behov kan omvandlas till A-vitamin i kroppen),som är bra för våra slemhinnor samt små mängder av B1-, B2-, B3-, B6-vitamin, pantotensyra, folsyra, biotin och C-vitamin. Betakaroten är en kraftig antioxidant som stöder immunförsvaret.

Nyttiga fetter
9: Omega 3- kapslar med fiskolja hindrar hjärt- och kärlsjukdomar, är bra för blodomloppet, kan förebygga tidiga stadier av Alzheimer, förbättrar hjärnans prestanda, förbättrar läs- och skrivförståelse, förbättrar koncentrationsförmågan, ökar mängden serotonin i hjärnan och därmed lindrar depressioner, kämpar mot inflammationer i hjärnans celler och blodkärl, ökar fettnedbrytningen och gör det lättare att gå ner i vikt, bidrar till att förhindra rynkor och lindra smärta som vid artrit. 

Fisk
10: Lax innehåller mycket Omega 3-fetter, är rik på D-vitamin och protein.